Fokkerij

 

De fokkerij is gericht op een gezond en robuust schaap met een goede melkproductie.
Exterieur komt op daarna op de belangrijkste plaats. Verder hebben we graag schapen met een lange levensduur.

Melkproductie
Om een goed beeld te hebben van de melkproductie doen wij elke vijf weken melkproductiecontrole. De gegevens worden verwerkt door Fokwaarde+ (Schuiling). Deze melklijsten zijn de basis voor selectie op productie. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar liters, maar ook naar gehalten. Hoewel we in de winter niet doormelken of duurmelken, is voor ons persistentie ook wel degelijk van belang. Inmiddels doen we al weer een aantal decennia aan melkcontrole.

Gezond en robuust
Schapen die gevoelig blijken voor haemonchose (maagdarmwormen) worden niet ingezet voor de fokkerij. (En schapen die anderszins niet gezond zijn ook niet).

Onze schapen zijn vrij van rotkreupel en gecertificeerd zwoegervrij, via het zwoegerbestrijdingsprogramma van de Gezondheidsdienst voor dieren.

Wij zetten niet in op scrapie-ongevoelige dieren. (ARR-ARR) In het geval van melkschapenfokkerij is de ARR fokkerij zelfs afkeurenswaardig te noemen. Aangezien we weinig dubbel ARR dieren hebben, zijn onze schapen over het algemeen niet geschikt voor export.

Het melkschaap was rond de jaren zeventig bijna verdwenen. Inmiddels is de populatie weer gegroeid naar ca. 5000 dieren, maar het ras als zodanig heeft hierdoor een smalle genetische basis. Bij de fokkerij is aandacht voor inteelt dus extra belangrijk.

Stamboek
Als onze schapen zijn ingeschreven bij het Fries Melkschapen Stamboek. Jaarlijks worden de nieuwe dieren gekeurd. Alleen goedgekeurde rammen zetten we in. Bij de stamboekkeuring wordt gekeken naar het exterieur. Vooral uiervorm en speenplaatsing heeft onze aandacht. Melkschapenbedrijf De Kooihoek (fam.Atema) is al circa veertig jaar stamboeklid.